Monday, October 10, 2011

Debaran dup dap! dup dap!

Assalamualaikum... sedar dah tak sedar hari ni genap masuk 39 weeks..So amacam saya sekarang ni?? hehehe...masih bertahan dengan kandungan yang semakin membesar.Kalau ikutkan minggu depan dah kira due date nya...Tak tahu lah cepat atau lambat jer lagi.Tapi kalau ikutkan kebiasaannya selalu nya terover due jer.Jarang sekali (bkn jarang sekali) memang tak pernah pun sebelum due date tu.Kalau ikutkan anak pertama dulu , Nafisah sampai 43 weeks tau...hehehe...ntahlah agaknya dia sronok sangat tinggal dlm perut mama dia.Manakala yang lain-lainnya , terlebih 2-3 hari jer.Dan yang ni, tak tahu pulak saya...Harap-harapnya jangan over due terlampau sangat...risau jer :(

Apapun, persiapan yang ada dah saya buat sikit demi sedikit.Memandang inilah kali pertama saya bersalin di rantau orang.Pengalaman pertamalah kiranya.Tapi alhamdulillah...mak dan abah dengan sukarelanya bersetuju temankan saya di sini selama 2 minggu.yipppie! ;p Hari Jumaat ni insyaAllah, diorang sampai.Memang pada mulanya, suami mencadangkan supaya saya balik kampung semasa pantang nanti, tapi jauh di sudut hati memang tak sampai rasanya hati nak tinggalkan suami dan anak-anak sesama mereka di sini :( Jadi saya tekad tak nak balik dan offer plak mak dan abah mai sini.

Ok,persiapan untuk bersalin kali ni, kebanyakkannya saya survey sendiri.Memandangkan dok tempat org kan..tak berapa nak kenal dengan orang-orang sini.Kebanyakkan nya saya usha2 di internet.Dari beli ubat bersalinnya, tungku dan bidan bersalin nya pun saya dapati dari internet.Kemudahan dah banyak sekarang...tapi sebelum tu saya tengok dulu testimoni dari bekas-bekas pelanggannya dulu.Jika nampak ok, barulah saya beli dan booking.Tawakal jer laa....hmm...benarlah kata orang, bila dah tinggal di perantauan ni tawakal yang kita ada memang luarbiasa ada.Sebaik-baik pengharapan hanya padaNya jua..Doa adalah sebaik-baik perisai orang mukmin kan? :)

InsyaAllah,ubat bersalin yang saya gunakan kali ini ialah produk NR yg dulunya dikenali sebagai Nona Roguy.Anak-anak yang sebelum ni, saya guna pelbagai produk..yang pertama tu ubat buatan orang kampung saya jer...tapi nampak gayanya tak serasi dengan saya.Anak yang kedua pulak, kurang pasti plak saya produk apa yang saya ambik cuma yang saya masih ingat anak yang ketiga dan keempat yang lepas saya guna produk set bersalin Amway.Memang serasi dari segi pengambilan ubat kapsulnya...cuma yang tak best nya, produk luarannya terlalu banyak sangat dan kadang tu tak abis pun saya gunakan.Lagi-lagi pilis kat dahi tu, memang membuatkan saya jadi pening.Tak serasi agaknya kot berbanding dengan ubat kapsulnya.So kali ni saya nak bertukar plak dengan produk NR plak...lagipun produknya tak la banyak sangat dan bersesuai dengan keadaan saya yang tak de pembantu ni :)

credit to Google :Produk bersalin NR 

Yang tungku nya pulak saya beli yang jenis serbaguna..senang sangat digunakan.Main cas macam henpon.Pertama kali saya guna semasa wrist tangan saya agak sakit sangat-sangat baru-baru ni.Saya tuamkan dengan tungku kat wrist yang sakit tu...Alhamdulillah...kesakitan nya berkurangan dan sampai sekarang ni dah tak sakit lagi...memang berbaloi saya beli tungku ni.Mudah dan senang..dan hopefully serasi dengan saya semasa berpantang kelak :)

Credit to Google :Tungku serbaguna ..dalam tu ada cecair tau..

Persiapan yang lain-lainnya.. Alhamdulillah ..dah saya siapkan dan letakkan dalam beg pakaian untuk bersiap-siap ke hospial jer lagi...Bila agaknya ek? Wa'allahualam..dan...Khas buat Hanie dan Ct , rakan seangkatan ibu mengandung saya tahun ni ;p , moga-moga Allah permudahkan urusan kita ...semoga baik-baik aje k...amin rabbal'alamin.... :)



2 comments:

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

Salam sis ,

Wow dah 39 weeks ! Hanie yg 36 weeks ni pun dah rasa xsabar2 dah nk bersalin jer..xlarat kan sis ... nak aje awal dari tarikh due..due hanie 7/11 ... lambat tuuu ...

ape2pun moga sis n bby slamat yer..dan dipermudahkan bersalin walaupun di perantauan..best tu parents mai teman ...

sis amik NR yer..mahal tu .. Hanie dah usha2..Hanie ambik ... hurm tunggu entri dari Hanie lak yea...ade gak terpikir nk ambik tungku moden pakai cas2 tu..bagus gak sis dah review kat sini.maybe xjadi nak ambik tungku besi @ tungku herba bagai tuh ...

blackcardomompods said...

alahai dear, masa buleh comment i pulak kena fever,cough n flu,so dh lama tak on pc,asyik on ip,tak leh nk comment on your blog,nape ntah dia block.

NR pun bagus jugak,cost around RM300-400 ke?dulu kakak ipar i ambik,kbtln dia ahli,i pun pernh pakai minyak angin dia for baby,memang bgus cuma skrg ni terkejut dgr harga,2 kali ganda pricenya.

Mahal janji berbaloi,rasanya lega tukang byr kan.tungku saya biasa guna batu sungai yg mak ambik kt mana ntah.yg air panas tu kan, pernh tgk umh mentua,memang best je letak kt mana part yg sengal.

apapun, dh biasa guna brand tu,baik jgn tukar2 takut tak serasi dgn bdn.

anyway taniah ya dear, dh selamatpun bersalin- hilang satu kerunsingan, now our turn pulak.



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.