Tuesday, September 13, 2011

Cerita sana , cerita sini....Doakan kami..

Assalamualaikum sebagai pembuka bicara... Tergerak hati nak update blog pagi ni.Pheew...kalaulah blog ini ibarat seperti rumah, alamatnya berdebu sakan la yek.Sekarang kalau nak update blog, kena ikut mood jugak.Tak tahu lah kenapa... idea nak mengarang tu mungkin agak kurang sekarang.Lagipun dengan keadaan sarat berbadan dua sekarang ni,moodnya makin merundum.Namun hari ni memang tekad nak update sesuatu kat sini.

Alhamdulillah..sekarang kandungan saya sudah berusia 35 minggu (jika menurut tarikh due nya la).Sekarang ni berulang alik ke klinik setiap dua minggu sekali.Asyik kena komen oleh dek nurse, sebab timbangan berat saya naik mendadak setiap minggu.Huhu...nak kena diet terutamanya kurangkan makanan yang mengandungi karbohidrat yang tinggi.Susahnya nak diet..bak kata orang yang terlarang itu lah godaan.Hehe...Hmm..persiapan nak sambut orang baru, saya buat ala kadar jer.Tak mo terlebih excited.Sekarang ni kena banyak2 berdoa jerla...moga dipermudahkan segala urusan...Haihh...debaran tu tak payah nak cakap laa...bermacam-macam perasaan bercampur baur.Yang pasti gembira dan takut memang tetap ada.Kena buat revision balik, almaklumlah lama tak alami perasaan sebegini.Mintak doa dari rakan2 juga yer :)

Dalam kesibukan nak sambut orang baru, anak sulung saya, Nafisah hari ni akan menghadapi peperiksaan besar buat pertama kali dalam hidupnya.Perasaan cemas tu sudah tentu ada, yang terlebih cemasnya of cos la saya ;p Baru saya tahu, bagaimana perasaan seorang ibu apabila anak-anaknya menghadapi peperiksaan besar sebegini.Memang sukar nak tidur malam dibuatnya.Tapi saya tak nak menampakkan sangat rasa cemas saya tu depan Nafisah, bimbang dia pulak yang semakin cemas.Terima kasih pada mak2 saudara dan pak2 saudara yang beri kata-kata semangat juga wish good luck.Terharu dibuatnya...lagi-lagilah pagi tadi saya dapat sms daripada guru kelasnya yang sempat menitip kata-kata semangat untuk Nafisah.Saya suruh dia sendiri baca sms tersebut, sekurang-kurangnya dapat meredakan perasaan cemas yang dia sedang alami.Harap-harapnya begitu la ye...

Hmm...idea pun semakin nk abis dah rasanya ni....hehe..insyaAllah ada masa dan ketika nanti dan yang pasti jika ada idea, saya update lagi..:D akhir kalam....wassalam... :)

3 comments:

blackcardomompods said...

Bila dh jd ibu bru tau camna dulu mak kita asal exam je nmpk kelam kabut n risau.anyway,kita ingt bby kita sebaya,rupanya beza hampir 6 minggu gak.35wks tu dh hampir tu...tp bab diet mg susah kan.kitapun kdg2 terbabas gak.sib baik this mon xnaik byk,ari tu 2 kg naik nurse dh warning takut diabetic.

Jojoe said...

wahh...dah nak tambah ahli keluarga..patutla akak senyap jer.. rindu tau.. lama xnampak akak..huhuhu..jojo doakan semuanyan sihat..InsyaAllah.. miss u sis.

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

salam akakku ,

bagusnye berat bertambah yer..tp jgn trlebih2..hehehe .. hanie stakat ni dah 65kg gakla..next time xtau plak.selera tgh xde ni plak.tp bacaan Hb (hemoglobin) masih rendah ..

takper kak,xupdate pun xpe,dah keluar baby nye baru update pun ok..hehe..maklum je le tgh berat2 ni kan... ;)

apa pun semoga akk mudah brsalin nnti yea..rilek2,bawak brtenang insyaallah sume selamat..

ank sulung akk dah UPSR ek?wah..besor dah...semoga berjaya yer Nafisah ;)



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.