Monday, August 8, 2011

7 sifat yang menyumbangkan susah & stress

Salam Ramadhan semua..dah masuk 8 Ramadhan kan? dah seminggu kita menjalani ibadah puasa.Puasa kali ni agak berlainan dan agak menguji sikit bagi saya.Dalam kandungan yang semakin membesar, kepayahan berpuasa kali ini amat terasa.Tapi Alhamdulillah..beberapa hari ni saya dapat menjalani puasa dengan jayanya.Azam dan tekad yang kuat gigih nak tamatkan puasa tahun ni, menyebabkan saya cuba bertahan.Tak tahulah kalau nanti-nanti...tapi saya berharap sangat diberi kekuatan untuk menjalani ibadah puasa kali ini.

Ok lah..Sesambil nak nantikan waktu berbuka dlm beberapa jam lagi...saya kongsikan satu pengkongsian yang baik buah tangan daripada salah seorang pakar motivasi kita, Prof Dr Muhaya yang dulunya selalu ke udara di IKIM.fm.Try la tengok..pasti tidak menghampakan..2 comments:

Unknown said...

Assalamualaikum ukhtie,

Insya'Allah semoga dipermudahkan.. :).. Mun sik tekabir, gunakan keringanan yang telah diperuntukkan...

Salam Ramadhan Kareem untuk kitak orang sekeluarga... :)

Ummi Hanie said...

salam Kak Mar ,

semoga kita sama2 dpt berpuasa penuh thn ni yer ... amin ... tp klu keadaan diri xmngizinkn , berbukalah .. xmengapa..rukhsah n keistimewaan utk org mengandung .. ;)Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.