Tuesday, June 28, 2011

Blessed Tree

Pokok tempat Rasulullah berteduh.


Terjumpa satu link yang di sharekan oleh kenalan FB.Tentang sepohon pokok yang dikatakan hampir berusia 1430 tahun lebih.Menariknya tentang pokok ini ialah , ianya tempat Rasulullah saw berteduh bersama Paderi Bahira yang memperakui kenabian dan kerasulan Baginda saw.Sumber kitab yang menyatakan hal ini ialah   MADARIJUS SU^UD ILA IKTASA’IL BURUD (SYARAH BARZANJI), BAGI ASY-SYAIKH MUHAMMAD NAWAWI IBNU ^UMAR AL-BANTENI AT-TANARIGambar-gambar menarik tentang pokok tersebut, bolehlah dilihat di LINK ini.

Video tentang Blessed Tree:

2 comments:

blackcardomompods said...

lama tak update?busy dgn 'new life' ek?seronoknya kalau dpt berteduh di bawah pokok tu kan...nmpk tenang je tgk pokok tu.

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

masyaAllah ..cntiknye pokok ... ! blessed lak tu ;)Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.