Friday, March 4, 2011

Bakal hobi saya

Salam Jumaat ...Selawat ke atas Nabi Junjungan kita , Muhammad SAW..Alhamdulillah..masih di beri peluang dan ruang untuk saya bernafas, sekaligus untuk menitip sesuatu di blog saya yang tak seberapa nak ada ni.Sementara nak tunggu ayam masak merah saya masak di dapur, sempat jugak lah nk berblog sekejap.
Tak de cerita yang menarik sebenarnya.Juz, nak kongsi2  pasal bakal hobi baru saya...nama dah hobi, kerja-kerja yang saya buat di  masa lapang saya yg kekadang tu tersangat dah lapang selain melayan karenah Nabeeha.

Alaa..hobi yang biasa-biasa jer..sekadar nak tambah skill yang tak seberapa nak mahir.Setakat ni baru nak buat yang basic-basic jer dulu.Seronok jugak...no wonderlah mak saya dulu memang tak berenggang dengan hobinya tu..Salah satu hasil tangan beliau yang saya masih ingat sampai sekarang ialah, baju gaun kembang yang mak buat untuk saya.Sampai kini, dia masih simpan.Anak perempuan saya, Nafeesa sempat jugak mengenakan baju gaun kembang tersebut.Warisan turun temurun katakan...memang cantik hasil tangan beliau.Kalo saya, entah menjadi entah tidak lerr..

Apapun meh nak share gambo projek yang basicnya dulu setakat ni.Sebab sebelum ni, memang tak da basic papa pun.Zero! ekekeke...

Sementara nak tunggu tools knitting yang saya order sampai, saya cuba buat chrocet dahulu.Setakat ni, baru start buat yang basicnya dulu spt single stich,double & triple stich.Practice make perfect bak kata org kpg saya ;p


Nie benang yang baru datang semalam...diterbangkan khas dr Turki.Uishh..nervous2..ntah menjadi ntah tidak projek saya ni.Apapun , 'u can do it, Mys!' (bak kata org kpg sy jugak ;p)

3 comments:

ummufatihah said...

Salam...

I like... :)

Ummi Hanie said...

salam sis !
slmt berhobi bru...hanie lama dah xlayan handcraft ni,hanie xreti crochet , knitting tp reti tatting,my mom ajar... ;)

BIONIC WOMEN said...

saya x pandai betul bab mengait ni..tangan keras..mak saya pandai sangat..macam2 pattern dia tau..buat alas meja ler, topi ler, baju ler..sarung kaki ler..jeles kat org yg pandai..saya buat tali air pandai ler.."eh betul ker istilah tu?"



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.