Monday, November 1, 2010

Makan dalam pinggan mangkuk tak halal? Boleh ke?

Salam Isnin....hujung minggu dah pun berlalu.Hari ini bermula lembaran yang baru.Anak-anak dah selesai menjalani peperiksaan akhir tahun.Alhamdulillah...lega rasanya.Nabihah masih batuk-batuk.Demam sudah kebah walaupun tak sepenuhnya.Sunyi jer rumah ni bila Nabihah demam.Terima kasih Kak Tie atas tips panduan yang diberi :)

Ok,hari ni nak kongsi satu isu, mengenai pinggan mangkuk tak halal.Isu ini memang dah lama dah jadi sebutan dulukala.Cuma saya nak bangkitkan kembali isu ni, sebab saya rasa isunya masih lagi ada kerelevanannya dengan keadaan semasa.Mungkin antara anda pernah dengar 'Fine Bone China' .Untuk lebih jelas lagi, tahukah anda apa itu Fine Bone China??

 Gambar ihsan :Google - pinggan mangkuk yang di perbuat dari bone china


  • sejenis pinggan mangkuk porcelain yang dikategorikan mahal dan klasik. Porcelain ialah barangan seramik yang mana penciptaannya telah dipelopori oleh Negara China sejak daripada kurun ke 7 lagi. 
  • barangan porcelain ini dipanggil dengan gelaran "china". Malah "fine china" ditujukan kepada barangan seramik yang menggunakan tanah liat khas yang dipanggil "china clay" walaupun tanah liat ini dikorek di Amerika Syarikat.
  • Bone china dicipta oleh seorang Inggeris bernama Josiah Spode pada kurun ke 18.
  • Perbezaan bone china dengan fine china yang lain ialah ramuan abu tulang haiwan ke dalam ramuan penciptaan bone china.
  • Komposisi ramuan tersebut ialah 50% abu tulang, 25% china clay dan 25% china stone. Pada asalnya, abu tulang yang digunakan oleh Josiah berasal daripada seladang (ox). Abu tulang ini yang menjadikan warna china bone putih dan mempunyai tahap kekerasan yang tinggi.
  • didapati abu tulang seladang adalah hanya salah satu daripada tulang-tulang binatang yang digunakan. Terdapat banyak lagi jenis tulang binatang seperti unta, kuda, lembu, llama dan juga.....khinzir.



 Berikut adalah artikel yang saya salin tampal dari website lain.:

"Saya terpanggil untuk memberi sedikit maklumat untuk pengetahuan saudara semua. Hati-hati ketika membeli pinggan mangkuk yang tertera di bawahnya Fine Bone China atau Bone China.

Gambar ihsan :Google - contoh trademark yang ada di bawah pinggan mangkuk yg diperbuat dari Bone China.

Ini kerana pinggan mangkuk tersebut kemungkinan besar dibuat daripada tulang-temulang babi yang telah dibakar dan dihancurkan menjadi serbuk dan diadun menjadi ‘clay’.Proses yang sama digunakan untuk membuat pinggan daripada ceramic cuma ia menggunakan bahan terlarang untuk untuk menggantikan tanah liat.Untuk pengetahuan semua, perkara ini telah dimaklumkan kepada saya oleh seorang pensyarah berbangsa Cina.
Waktu saya sedang mengikuti kelas bahasa Inggeris. Dia meminta kami merujuk perkataan ‘bone? di dalam kamus Bahasa Inggeris terbitan Longman dan kemudiannya meminta kami menerangkan apa maksud ‘bone china?. China  maksudnya adalah pinggan mangkuk. Menurut beliau, perkataan ‘china? dirujuk sebagi pinggan mangkuk bermula sewaktu zaman kapal dagangan di mana Negara China memang terkenal dengan pembuatan pinggan-magkuk mereka.
Jadi nama China memang sinonim dengan pinggan-mangkuk. Manakala ‘bone china? ? maksudnya adalah cups, plates, etc., made of fine white clay mixed with crushed animals bones; a kind of porcelain. Jadi yang perlu diteliti disini adalah perkataan ‘bone? itu sendiri yang membawa maksud bahan yang terkandung di dalam pembuatannya.
Tujuan mereka menggunakan tulang tersebut adalah kerana hasilnya lebih berkualiti dan halus. Warnanya juga lebih putih dan ringan. Biasanya pengeluar produk ini adalah negara2 yang merupakan negara yang menjadikan babi sebagai sumber protein di dalam menu harian mereka.
Jadi kesimpulan yang boleh dibuat, tulang-tulang ini kemungkinan besar adalah dari sumber tersebut. Walau bagaimana pun, pinggan-mangkuk dari sumber ini dijual agak mahal berbanding porcelain biasa, mungkin bahan dan prosesnya lebih rumit.
Ia biasanya akan dipamerkan di atas rak-rak yang eksklusif. Jadi kepada semua berhati-hatilah ketika membeli pinggan-mangkuk untuk kegunaan kita seharian. Terfikir saya, apa agaknya kesan kepada kita dan anak-anak jika mengunakan produk ini setiap kali menikmati sajian? Sebagai umat Islam saya rasa terancam dan kesal kerana pinggan mangkuk import ini tidak mungkin datang dengan stamp halal.
Oleh itu terpulang sepenuhnya kepada kita untuk lebih berhati-hati di masa akan datang. Gunakan lah tisu, untuk memegang pinggan tersebut sekiranya anda was-was dan periksa labelnya telebih dahulu. Biarlah pakai pinggan murah, asalkan berkat."

Bagaimana ingin diketahui samada ia adalah barang porcelain jenis bone china?
Bone china bewarna putih seputihnya. Oleh kerana ia diperbuat daripada abu tulang, maka ia adalah separa lut cahaya. Anda boleh lihat bayang tangan anda disebalik pinggan bone china jika diletakkan berhampiran cahaya. Sekarang telah banyak syarikat yang menghasilkan bone china dan tidak eksklusif seperti dahulu. Maka ini menjadikan proses untukmengenal halal-haram di dalam penghasilan bone china menjadi sukar. Cara yang paling mudah adalah untuk mengelakkannya.

Sumber : Selamat Datang ke blog Dr Azwan , Islam Agamaku



MysDear - suka jugak tengok pinggan mangkuk fine bone china ni.Tapi mahal sangat.Nasib baik tak beli...

10 comments:

ummufatihah said...

Salam Mai:

Maklumat baru. First time baca.. Thanks for sharing.. Barakallahufik...

BIONIC WOMEN said...

salam kak mai..
baru tahu tentang pinggan mangkukx halal ni..
terima kasih share info ni. rasanya x pernah beli lagi bone china ni. tapi lepas ni akan lebih hati2..

then kak mai nak tanya ler, akak ada jual buku2 telaga biru kan??

MysDear said...

W'salm M.yah..

Sama-sama M.yah.sharing is caring bak kata omputeh :D

w'salam Eily,
sama-sama eily, Alhamdulillah kalo x nah beli.moga dpt jadi panduan buat kita bersama.
A'ah..insyaAllah ada akak jual buku2 tu.Nak tahu lebih lanjut emel akak ummunabeeha@yahoo.com

blackcardomompods said...

Saya pun keliru hal ni.psl isu ni heboh di sini psl ramai melayu beli roysl albert yg mg fine bone china.ari tu ada ustaz dr kedutaan msia mgesakan fine bone halal di pakai.xpasti artikel mana tp pernh disiarkn lam blog dia

kayteeze said...

Err.... kak tie takut betul. Ada sekali tu, jenjalan di parkson kuantan, nampak piring bentuk scallop, comel betul. Bila belek belakang, terus rasa ketar satu badan. Di tulis bone china, jadi kak tie pun letaklah pelan-pelan... tak jadi nak beli.
Tak kisahlah walaupun guna tulang lembu pun, rasa tak selesa pakai pinggang yang diperbuat dari tulang, kan.... macam orang zaman batu jer... hehe..

MysDear said...

Ct~ mengenai hal tu, saya pun agak kurang pasti.Jika ianya bleh dikatakan halal untuk di guna, itu terpulang kepada diri masing-masing :)

Kak Tie ~ kelakar lah...zaman batu lak :P
hehehe...

shafida said...

terima kasih di atas perkongsian yang amat berguna ini...

Ummi Hanie said...

salam Mys ,

hurm rasenye dlm koleksi pnggn mgkuk Hanie xde kot bone china ni..dah tau gini haruss le x beli ... thaxn 4 this useful info !

MysDear said...

w'salam...

welkem hanie... :)

MysDear said...

shafida ~ sama2... :)



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.