Friday, October 29, 2010

Simpulan Bahasa : Mati kutu ke Mati akal?

Salam petang Jumaat semua...harap semuanya sihat walafiat di samping keluarga tersayang.Esok dah sabtu. Mungkin ada antara anda yang mengambil kesempatan hujung minggu ini nak balik kampung atau bercuti bersama keluarga.Apapun dimana jua anda berada, berhati-hati di jalan raya.Ingat yang tersayang..ecece..macam iklan pulak ye. :P sekadar mengingatkan diri sendiri sebenarnya.


 Gambar ihsan:Google



Baru dapat update blog hari ni, agak sibuk sedikit.Nabihah kena demam panas la pulak.Semalaman saya tak dapat tidur sebab nak memantau suhu badannya.Ternyata suhu badannya panas sangat-sangat.Demam kali ini, panas badannya agak luarbiasa.Risau jugak.Pagi tadi, saya mandikan dia dengan air suam-suam kuku dengan harapan suhu badannya menurun sedikit.Alhamdulillah...badannya dah kurang sedikit panasnya dah.Tak tahu la plak kalo malam nanti, panas nya boleh berulang kembali.

Sebenarnya, ketika anak demam semalam sempat jugak saya 'main-main masak' di Kitchen Therapy saya tu.Dapat ilmu baru semalam...heeee...:D Bukan apa, saya dah mati kutu dan mati akal dalam nak mengupdate blog satu lagi ni hah!.Hati dan fikiran jadi tak tenang pulak bila anak-anak jatuh sakit.Dugaan...
hmm...oklah dah nak maghrib ni....see ya then! papai..w'salam..



MysDear - Err..mati kutu dan mati akal tu sama ke maksudnya ek? konpius plak saya..

3 comments:

kayteeze said...

Err.. kak tie tak pasti tang mati kutu atau mati akal....

Masa anak2 kecil lagi, memang bimbang betul bila anak sakit, kan... kak tie biasa basahkan tuala dengan air sejuk,letak atas dahi dan celah ketiaknya... selalu ulang basahkan tuala kecil tu. misi yang pesan. Insyaallah suhu anak anak cepat turun.

kakyong said...

kalo ade kutu.. sure la mati kutu.. kalo xde kutu, mati akal lah kot... heheh... ;)

semoga nabihah cepat sihat.. memang musim anak2 demam skrg ni...

MysDear said...

Kak Tie ~ hehe..saya pun tak berapa pasti jugak..

Alhamdulillah Kak Tie, demam nya ada sedikit kebah.Cuma batuk2 jer lagi.

Kak Yong ~ hehehe...pandai Kak yong :D

terima kasih kak yong..tulah risau jer dibuatnya.



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.