Wednesday, June 2, 2010

Frontal Lobe yang hilang...

Tergerak rasa hati untuk login masuk ke emel.Sebenarnya agak lama juga lah saya tak login emel saya tu.Tertarik dengan satu emel yang saya rasa agak menarik untuk dikongsi bersama.Emel dari seorang sahabat lama yang sentiasa tak putus-putus mengutusi emel yang sentiasa menarik juga sentiasa menginsafkan diri saya.Emel tersebut adalah seperti berikut..saya copy and paste di sini ya.


Phineas Gage adalah seorang penyelia bekerja dgn Rutland Burlington Railroad di Vermont, USA. Kisah yg berlaku pada tahun 1848 ini membuka mata kebanyakan pakar otak mengenai fungsi frontal lobe yang sebelum ini dianggap tidak penting untuk kehidupan manusia.Kejadian malang menimpa Gage bilamana pada suatu hari ketika sedang memasukkan bahan peledak kedalam lubang dan menolaknya dengan sebatang besi, tiba2 ianya ianya meletup. Batang besi yg panjangnya lebih kurang 3 kaki itu memasuki pipi kirinya dan tembus dari bahagian atas kepalanya. Saksi melapurkan yang Gage kemudiannya terhumban dan kekejangan buat seketika. Semua orang terperanjat melihat Gage masih bernyawa selepas itu dan lebih aneh lagi dia sedar dan masih waras walaupun mengalami kecederaan yang teruk, bahagian depan otaknya yang hilang (frontal lobe) tidak sedikitpun mengubah keupayaan untuk bercakap, bergerak dan berjalan. Beliau kemudiannya dibawa ke hotel yang berdekatan dan dirawat oleh Dr William.
Gage kemudiannya dirujuk kepada Dr Harlow. Gage sedar semasa beliau diperiksa dan mampu menjawab soalan2 berkenaan kemalangan yang terjadi. Doktor seolah2 tidak percaya yang dia boleh terselamat dari kejadian tersebut. Mungkin disebabkan dirinya yang muda bertenaga dan sihat membolehkan beliau sembuh tanpa sebarang komplikasi. Keupayaan fizikal beliau seperti biasa malah ingatannya tidak sedikitpun terjejas. Dr Harlow menyatakan yang Gage amat bernasih baik kerana bahagian otaknya yang rosak itu adalah bahagian depan (frontal lobe) yang pada ketika itu tidak dianggap penting untuk manusia.

Kesan yang amat besar pada diri Gage mula kelihatan selepas beliau beransur2 sembuh. Personaliti beliau berubah 180 darjah dan rakan2 menyatakan Gage yang mereka kenali dulu sudah berubaha perangainya menjadi orang lain. Dr Harlow menyatakan yang Gage sudah kehilangan sifat2 baik dan cerdik pada dirinya malah lebih bersifat kehaiwanan.

Daripada seorang yang jujur dan berperangai sopan, beliau mejadi seorang yang tidak boleh dikawal dan menyusahkan orang lain. Beliau menjadi serorang yang pentingkan diri sendiri dan selalu membuat keputusan dan pilihan hanya berpihak untuk diri sendiri. Beliau tidak suka bergaul dan bersosial dan selalu menggunakan perkataan2 yang biadap
malah selalu mabuk. Beliau sukar untuk mengikut apa yang dirancang dan tidak boleh berfikir sebelum membuat keputusan.

Dr Harlow menasihati Gage dan cuba mengubah sikapnya kerana beliau tahu Gage akan kehilangan kerjanya jika beliau terus menerus bersikap demikian tetapi tidak sedikitpun diendahkan oleh Gage. Tidak menghairankan beliau kemudiannya dipecat dan tidak dapat kekal lama didlm pekerjaan lain yg diceburinya.

Gage meninggal dunia pada 21 May 1860 tetapi hanya selepas 7 tahun kemudian kuburnya digali semula dan tengkorak kepalanya diambil untuk kajian. Batang besi yang menembusi kepala Gage dan juga tengkorak kepalanya sekarang disimpan di Harvard Countway Library of Medicine.


Pada tahun 1994, seorang saintis Hanna Damissio telah membina kembali secara simulasi kerosakan yg dialami oleh Gage. Walaupun tidak semua frontal lobenya hilang tetapi hanya sebahagian darinya, Gage seolah2 sudah menjalani lobotomy (pembuangan frontal lobe untuk tujuan menyembuhkan penyakit tertentu, kerap dilakukan sekitar tahun 1930an tetapi tidak lagi setelah ahli perubatan sedar akan kesannya terhadap manusia).


Ketahuikah anda manusia dizaman moden ramai yang seolah2 sudah menjalani "lobotomy"? Perbezaan sikap dan tngkah laku manusia dulu dan sekarang sama seperti apa yang berlaku kepada Gage sebelum dan selepas kejadian. Pentingnya frontal lobe dipelihara agar manusia kekal bersifat manusia, jika tidak boleh menjadi lebih teruk dari haiwan. Pentingkan diri sendiri, biadap, kurang sopan, pemarah dan semua sifat2 negatif lebih menonjol lagi dizaman sekarang ini.

Frontal lobe yg tidak dijaga, ditambah dgn kehidupan yang semakin hari semakin tertekan (stress) dan penuh kerisauan menyebabkan frontal lobe tidak mendapat bekalan darah dan bahagian ini akan menjadi lemah dan lama kelamaan mati. Lihat SPECT scan otak seorang yang ganas, walaupun tiada kecederaan fizikal, otak depannya seolah2 sudah tiada, bukan bahagian tersebut kosong tiada jisim tetapi tiada darah yg pergi kearah itu. Ibarat pokok yang tidak disirami air, lama kelamaan akan layu dan mati.

Manusia masih tetap hidup seperti biasa dan normal dalam keadaan begini, boleh bekerja, bersukan, berkeluarga dan bermacam2 lagi, kesan yang utama adalah sikap, perangai, emosi dan tingkahlaku yang mana akan menonjolkan sifat2 buruk jika tidak dijaga. Sikap mementingkan diri sendiri, tidak kisah kesan pada orang lain, kesan pada diri sendiri pada masa depan inilah sebenarnya yang membawa manusia itu sendiri menuju kehancuran. Bila bekerja tikam belakang untuk naik pangkat, bila berpangkat makan rasuah mengumpul harta, bila berkuasa guna taktik kotor untuk jatuhkan lawan, bila berniaga mengaut untung berlebih-lebihan, bila membeli guna hutang hingga tidak mampu membayar. Semua ini ciri2 mereka yg sudah mati frontal lobenya.

Indahnya solat perintah Allah itu membolehkan frontal lobe sentiasa "disirami" dgn bekalan darah ketika sujud dan fokus didlm sembahyang itu melatih frontal lobe kerana fokus adalah antara fungsi utama bahagian tersebut. Sebab itu solat yang diterima solat yg khusyuk dan paling hampir diri kita dgn Allah ketika kita sujud didlm solat. (Al-Alaq 96:16). Bukankah frontal lobe yang sempurna membolehkan manusia lebih bersikap dan bersifat "manusia", hidup berharmoni tidak mementingkan diri sendiri dan boleh mencegah kemungkaran?


MysDear - Frontal Lobe tu agaknya bahagian ubun-ubun kepala kot.


2 comments:

kelly said...

MasyaAllah..another miracles of Allah.

MysDear said...

ajaib tapi benar.Kekuasaan Allah yang tiada batas nya.Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.