Thursday, June 3, 2010

Burung dan Tempurung

"Melihat biarlah dari mata burung, bukan dari bawah tempurung".. lebih kurang begitu lah pepatah pepatih (ade ke perkataan ni?) yang amat popular ketika saya di bangku sekolah dahulu.Maksudnya amat mendalam, dan begitu simbolik.betul tak? (",)MysDear- ingin terbang seperti burung, tapi sayang tak de sayap.

2 comments:

Sakinah said...

Salam,

tak pernah dengar pula pepatah ni.. kalau melihat dari mata burung, nak kena guna mata burung helang lah. pandangan helang memang tajam, dari jauh boleh nampak ayam :D

MysDear said...

w'salam..hehe..memang xde kot perpatah ni..tp akk suka..kalau tak silap dalam lirik lagu M.Nasir dia guna ayat ni..lagu mana..x igt la pulak :)Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.