Saturday, May 1, 2010

Hari Pekerja

Hari ini amat meletihkan...tetapi dalam pada tu jugak ianya amat menggembirakan.Sebenarnya hari nie saya plan nak ajak babah bawak anak-anak kami ke library seperti mana yang pernah saya ceritakan pada entry yg lepas.Tapi....yang tak bestnya, library pulak tutup.Lupa yang hari ni merupakan cuti umum sempena sambutan Hari Pekerja.Tergelak kita orang dalam kereta tadi bila sampai sana, tup2 ada pengumuman menyatakan library hari ini tutup...hehehe...So terpaksa beralih arah ke plan B.So, kita orang pun gerak ke Masjid Besar yang berdekatan.Babah kata, mana lah tau kot2 library kat sana bukak.Tapi...nasib yang sama menimpa...library tutup jugak! adeii! Dah tak tau nak pergi ke mana lagi, akhirnya kami duduk jer la kat ruang legar di bawah masjid tu.

khusyuk ulangkaji, baca buku, buat home work untuk beberapa minit
yang pertama
..


Kebetulan masa tu ada ceramah agama sedang berlangsung di ruang legar bawah masjid.Kami mencari sudut yang agak tersorok sedikit, yalah..plan memulanya nak ajak anak-anak buat ulangkaji..belasah jerlah..study jer kt situ.Sesambil tu dapat jugak la mendengar ceramah agama.

Ustazah jemputan nya pun bukan calang-calang orang tau..Dr.Fatimah Az-zahra.Suara beliau memang begitu lantang sekali..bergema satu masjid.MasyaAllah...Intipati ceramah beliau yang dapat saya selitkan dalam entry kali ini ialah tentang aurat anak-anak akil baligh, ajar anak-anak seawal dari kecil lagi batas-batas aurat walaupun sesama muhrim, adik beradik dan juga aurat ibu dengan anak lelaki...walaupun muhrim keduanya malah tetap ada batas auratnya jugak...MashaAllah....terceramahlah pulak saya kat sini..hehe..cuma nak sampaikan sesuatu ilmu buat panduan kita sesama kita..InsyaAllah yer :)


Berbalik pada cerita saya tadi, hehehe...rasanya entah beberapa minit jer anak-anak saya ni dok elok-elok menatap buku untuk ulangkaji...baki masa yang ada diorang dok main laptop babah diorang.Yang paling kasihannya, dak yg paling kecik tu boleh pulak tertido time tu! sapa lagi kalo bukan si Nabihah la..hehe..sian dia..penat..terpaksa bangun seawal pagi padahal malamnya dia lambat masuk tidur..kesian..kesian..hehe..


Beberapa minit yang kemudian.....bayang Nabila pun hilang entah ke mana...


Esoknya, tak tau lagi plan nak g memana...entah-entah dok kat umah jer.Ketika saya menaip kat blog nie..semuanya dah masuk tidur.Tinggal saya sensorang kat depan laptop nie...sunyi jer rumah...bosan jugak rasanya.Hmm...dah abis dh idea rasanya...terr...rajin la pulak nk update blog pada dua malam berturut-turut nie..hehehe...untuk anis aka Jojoe yang selalu komplen, selalu tanya bila nak update blog...hah! nielaa update nya... :P


Sekian, wassalam..


2 comments:

Jojoe said...

haa.. baru bleh post comment..tadi tak dapat ler kak.. huhuh...
sejuk mata tengok aktivit akak dan anak2... :-)

MysDear said...

susah jugak tukar2 template nie...ada yg ok..ada yg xdpt post komen lak....hehehe..sabo je laa

terima kasih anis... diorg la racun diorg la penawar hati kami.. :)



Sahl bin Abdullah berkata, " Tanda cintakan Allah adalah cintakan Al Quran.Tanda cintakan Al Quran adalah cintakan Nabi saw.Tanda cintakan Nabi saw adalah cintakan sunnah Baginda.Tanda cintakan Sunnah Rasul adalah cintakan Akhirat.Tanda cintakan Akhirat ialah tidak mencintai diri sendiri.Tanda tidak mencintai diri sendiri ialah membenci dunia.Dan tanda bencikan dunia adalah tidak mengambil daripada dunia melainkan kadar yang mencukupi untuk sara hidup.